黄子华语录 黄子华经典语录

2018-09-29 - 黄子华

    一连四场的黄子华脱口秀《唔黐线唔正常》在广州体育馆落幕,黄子华又爆出不少既让人捧腹又让人反思的金句,包括对当下"低头族"现象的讽刺……塘主就跟大家分享一下这些段子吧,友情提醒:懂粤语的观众才看得明白哦。

黄子华语录 黄子华经典语录
黄子华语录 黄子华经典语录

    黄子华经典语录:

    1、大家都有手机,这部手机就系我,我所有衣食住行,眼耳口鼻,唔可以见人,可以见人嘅都系入面,好多人情愿唔见左自己,都唔想唔见手机——你可以拥有我的肉体,但唔可以偷睇我的手机,因为我只系表面,它先系底。你可以同人讲交换老婆,但你话要交换手机?你系唔系人嚟架!

    2、呢个show好唔好睇?(台下)好多人都问紧隔离果个:"黄子华栋笃笑好唔好睇啊?""你唔系睇紧咩?""好多人问我好唔好睇,我要复佢地啊。到底好唔好睇啊?""我唔知,我睇紧佢上一套。"

    3、生仔就放三个月假,死老窦就放3日,点解?因为大家都讲生产力,你个仔生出世将来有生产力,但你老窦系无将来。屈原个仔死老窦有几多日假?就系端午节嗰日咯,佢仲要包粽去卖,有生产力添!

    4、爱情跟股票一样,未入手之前不停咁涨,你知啦,你一旦拥有就……所以世上有100分男孩、100分女孩,但无100分伴侣,相处就代表从100开始扣分。

    5、点样嘅至尊金身先有资格同女性相处?就系都敏俊xi,一个400岁的外星人,有400岁的智慧,最重要是有400年的财富。佢间屋靓到啊!仲有,佢一定供完啦,就算未供完,佢供左400年,未供完应该都系五毫子一个月,我供得起。

你有400岁,就算折坠到剩低个漱口盅,都系古董啦!唔系,呢啲都唔重要,佢有超能力,有400岁的成熟,仲系17岁的面孔。呢啲都唔系最重要,佢仲唔可以接触人类嘅体液,佢kiss就好似中风咁,一做就死梗,所以永远唔可以做,永远100分。

    6、2009年,中国有120万人结婚,200万人离婚——你念下你去一间戏院,你睇到入面行出来嘅人,比行入去嘅人多一倍,有冇咁猛啊?!仲猛嘅系,好多离过婚嘅父母都想自己啲仔女结婚,乜嘢意思?我见过鬼,到你啦!

    7、21世纪是平板电脑年代,点解有电脑仲唔够,仲要用平板电脑呢?(黄子华蹲下,摆出去厕所睇平板电脑的姿势)系唔系?就系要拿入厕所都睇得方便,依家啲人入厕所就好似入少林寺,‘我唔过关系唔会出番嚟!’不过你都系要出番嚟,冇电呀!所以,阿强好醒目,系马桶边整左个插苏制,年三十晚入去,人日都未出来。

    8、两人相爱,梗系唔想有第三者,但点解你想生仔?有人话‘个仔点会系第三者呀?’个仔唔系人咩?!呢个第三者占用你好多时间,仲多过你嗰啲第三者,就算你真系有个第三者,一个礼拜偷食三次够未?大家都知偷食最大禁忌,就是唔好将偷食变成正餐,咁样你一次就要食两餐。但呢个第三者,每日食6餐,随时食埋你果份,你分分钟冇得食!

    黄子华简介:

    黄子华(Dayo Wong Tze Wah,1960年9月5日-),香港着名电视、电影及舞台剧演员、歌手、节目主持人。黄子华是首位用粤语做栋笃笑的人,故被称为"栋笃笑始祖"。

而黄子华所参与的栋笃笑、电视剧和电影里的金句大部分都是搞笑之余又带有哲学成分(因为黄子华本身是哲学系毕业生)。2013年12月16日TVB"2013万千星辉颁奖典礼"上凭借《My盛Lady》获得最佳男主角。

相关阅读
  • 黄子华栋笃特工 黄子华成功「脱毒」 《栋笃特工》首日票房狂收300万

    黄子华栋笃特工 黄子华成功「脱毒」 《栋笃特工》首日票房狂收300万

    2018-09-29

    由黄子华与佘诗曼主演的贺岁片《栋笃特工》今日正式上映,该片昨日(14日)情人节特设优先场,与同期超级英雄片《黑豹》对撼。由黄子华、佘诗曼、C君、苏丽珊及邓月平等人主演的《栋笃特工》,可以说是今年新年档期港产片味最浓的贺岁片。

  • 黄子华说钓鱼岛事件 黄子华:钓鱼岛中国的!

    黄子华说钓鱼岛事件 黄子华:钓鱼岛中国的!

    2018-09-29

    令人肃然起敬的香港明星黄子华在第23届香港电影金像奖颁奖典礼上(全球现场直播),主持人黄子华对前来领最佳亚洲电影奖的原岛大地说了一句震惊全场的话 原岛大地真是一个非常可爱的小朋友,麻烦你跟日本人说一说。

  • 黄子华脱口秀感触哽咽 嘲巨星收山必然会复出

    黄子华脱口秀感触哽咽 嘲巨星收山必然会复出

    2018-09-29

    北京时间7月8日消息,据香港媒体报道,黄子华26场脱口秀《金盆开口》前晚首场,黄子华曾扬言这是最后一次开脱口秀,就连“仙姐”白雪仙、陈宝珠、刘嘉玲微博、李嘉欣微博、古巨基微博夫妇、苏永康夫妇、吴镇宇、郑中基微博、邝美云及黎耀祥微博一家三口等都齐来捧场。

  • 黄子华台风 男神即将引退 回顾黄子华成名背后血泪史

    黄子华台风 男神即将引退 回顾黄子华成名背后血泪史

    2018-09-29

    黄子华声称2018《金盆口》栋笃笑将是他最后的一次栋笃笑,不会复出,粉丝可能都觉得很可惜。回顾一下,黄子华出道的经历就是充满血泪的辛酸史。从出道初期的寂寂无闻,到后来凭栋笃笑一炮而红,事业如日中天,他中间经历的辛酸有多少人知道?套用那句老套的话。